Opskrift: Mexicansk tortillias med frijoles og guacamole

Tortillas

4 dl Masa Harina
3 dl vand
En halv teskefuld salt

  1. Bland salt og masa harina. Hæld alt vandet i. Miks det godt sammen.
  2. Ælt dejen et par minutter, til den har absorberet væden, og føles elastisk og sammenhængende. Er dejen stadig tør og krummende, så tilsæt lidt mere vand en smule af gangen indtil den ikke sprækker mere.
  3. Lad dejen hvile 15-30 minutter. På den måde absorberes væsken bedre, og det gør underværker for tekstur og smag – det KAN dog springes over, hvis du har travlt
  4. Rul dejen ud i små kugler på størrelse med en bordtennisbold
  5. (Hvis du har en tortilla-presse) Læg to stykker bagepapir af din presse; et på hver side, og placerer dejkuglen i midten og pres en pandekage
  6. (Hvis du ikke har en tortilla-presse) Læg dejen mellem to stykker bagepapir og pres ovenpå med noget tungt – eventuelt et skærebræt – og brug en kagerulle, hvis den ikke er tynd nok. Dejen skal ikke være tykkere end 3-4 milimeter.
  7. Dernæst bages pandekagerne på en meget varm og tør pande i 1-2 minutter på hver side. De må gerne få lidt farvepletter.

Tip: Lige når de kommer af panden, er de sprøde og porøse – bare rolig, det er meningen! Gør derfor det, at du omvikler dem i et viskestykke efterhånden som de bliver færdige. Dampen trænger stille og roligt ud og blødgør dine tortillas, så du kan folde dem omkring dit fyld.

Frijoles

200g forkogte bønner

1 spsk. røget paprika

1 spsk. stødt spidskommen

1 tsk. oregano

1 tsk. timian

1 løg, finthakket

2 fed hvidløg

3 skiver bacon

Svits baconskiverne i en tykbundet gryde indtil gyldent, tilsæt løg, hvidløg og krydderier.

 

Tilsæt bønnerne.

Mos bønnerne godt med bunden af et solidt glas.

Tilsæt lidt vand til bønnerne og forsæt med at mose og røre godt rundt. Fortsæt indtil ønskede konsistens.

Mexicansk oksekød til tortillas

Ingredienser
350 g hakket oksekød

150 g majskerner

1 tsk stødt spidskommen

1 tsk sød paprika

1 tsk røget paprika

1 tsk chiliflager

1 tsk stødt koriander

1 knivspids hele nelliker, stødt

2 spsk tomatpur

1/2 dl vand

2 spsk frisk mynte, finthakket

1 spsk olivenolie, til stegning

Fremgangsmåde

Varm en pande op med olivenolie og rist krydderierne derpå.
Tilsæt oksekødet og brun det. Når oksekødet er brunet, så tilsæt tomatpure og vand og lad vandet simre ind, tilsæt tilsidst frisk mynte.
Rør de søde majskerner i og server i tortillapandekager, med salat, avocado, cheddar ost, tomater og agurk.

20-25 gram mørk chokolade i kødet gør absolut ingen skade.

Tomatsalsa

Ingredienser

250 g tomater, grofthakket

1 tsk rørsukker

1/2 fed hvidløg, presset

1 skalotteløg, meget finthakket

1 spsk frisk koriander, finthakket – alternativt basilikum

1/2 tsk flagesalt

1 spsk olivenolie sort peber, friskkværnet

Bland alle råvarerne og krydderierne sammen, gerne 30 minutter før servering, så salsaen kan trække smag.
Mos en gaffel ned i blandingen en gang eller to, så der frigives en masse saft og så det bliver mere som en salsa, end som en tomatsalat.

Eleverne der laver mexicansk mad