Gry – Den 14-årige globetrotter med flyskræk

Rejse Efterskole

“Da vi landede med flyet spurgte Michael [en af lærerne] mig om jeg var syg, men jeg var slet ikke syg, jeg var bare bange.” Sådan fortæller den 14-årige Gry Louise Bruus Rasmussen om turen hjem fra Sydafrika. Gry lider nemlig af flyskræk, så da hendes veninder gik og drømte om at blive stewardesser, drømte Gry om roadtrips, hvor hun hele tiden havde solid kontakt til jorden. Derfor har det virkelig rykket nogle grænser hos hende, da hun på kun én måned både skulle til Sydafrika og Finland med Skovlund Efterskole.

 

Gry kommer fra, som hun selv siger det, “den lille by Haslev”. For hende har det været en rigtig god base. “Det er en rigtig hyggelig by. Der er ikke så meget udover utrolig mange frisører, men hvis man vil have mere, kan man bare tage til København.” Gry valgte at tage turen til det jyske for at gå på Skovlund Efterskole. Hun valgte skolen fordi hun er vild med sprog, og hun synes andre kulturer er spændende. Med både kinesisk, spansk, fransk, tysk, engelsk og et internationalt fokus havde skolen lige, hvad hun søgte. Hun havde bare ikke tænkte så meget over, at skolen også hvert år tager en tur til Sydafrika. “Jeg tog det én dag af gangen, men da vi kom tættere på turen, begyndte jeg at blive lidt nervøs”, fortæller Gry. “Mine forældre synes, det var dejligt, at jeg skulle have sådan en oplevelse. Jeg tror min mor glædede sig mere til, at jeg skulle afsted, end jeg gjorde.” Tilføjer Gry med et smil. Selvom hun har rejst med sin familie før, var hun meget bekymret for, hvordan turen skulle gå. “Men heldigvis hjalp Hanne [Forstander på Skovlund Efterskole] mig, og satte mig sammen med nogle, som jeg stolede meget på, og så klarede vi det sammen.”

 

Det er tydeligt, at flyskrækken ikke fik lov til at spolere turen til Sydafrika. For Gry har det både været en hyggelig tur, men også en tur som har sat mange tanker i gang hos hende. “Det var vildt at opleve, hvor taknemmelige de allesammen var dernede. I Danmark har vi alt hvad vi skal bruge, og vi går rundt og klager, og dernede er de så glade, og de bor i blikhuse uden isolering.” Turen har tydeligvis sat store aftryk hos den 14-årige pige, hun fortæller videre om, at når hun bliver ældre, vil hun rigtig gerne tilbage til Sydafrika, måske som volontør, for hun vil gerne prøve at hjælpe menneskene dernede. Gry og nogle af de andre piger fra Skovlund Efterskole har faktisk stadig kontakt med en pige, de mødte dernede. “Da vi var på et børnehjem mødte vi en pige på 16 år. Vi fik hendes Whats-app info, og vi skriver stadig med hende. […] Hun er ligesom en helt almindelig veninde, bare meget langt væk.” Siger Gry med et glimt i øjet.

 

Der er knap så meget glimt i øjet, da Gry fortæller om turen til Finland. Hendes klasse på efterskolen er med i et stort nordisk projekt, hvor skoler fra Estland, Litauen og Finland, tager på besøg hos hinanden, laver projekter sammen og oplever hinandens kulturer. “Det var en ok tur, men det var godt nok koldt. Det var så koldt, at jeg var syg i en uge bagefter.” Siger Gry og fortsætter lidt flov “ja, det var måske også lidt fordi jeg ikke helt var forberedt på, hvor koldt det var. Da jeg pakkede var min kuffert lidt for tung og så røg skiundertøjet, fordi det kunne da heller ikke være så koldt, men det var det.” Gry sidder og kigger lidt ned. Hun kan godt se det nok ikke var det klogeste valg, hun havde taget. Men turen havde alligevel været helt fin. Det var meget anderledes end turen til Sydafrika, fordi det handlede mest om at lave et skolesamarbejde og opleve, hvordan finnerne går i skole. Det, der havde gjort mest indtryk på Gry, var dog, at man låste dørene op med fingeraftrykslæsere i stedet for nøgler.

 

Gry var heller ikke begejstret for at skulle op og flyve igen så tidligt efter, at hun var landet efter Sydafrikaturen, men de mange flyveture har dog givet hende noget. Hun er stadig ikke glad for at flyve, men hun véd, at hvis hun har nogle med, som hun kan stole på, så kan hun klare det. Det er vigtig for hende, for hun har en drøm om at besøge alle kontinenterne. “Jeg vil så gerne ud og opleve det forskellige vejr, kulturer og mennesker.”